Не знаєте, як правильно зробити повітряний бісквіт? Пекти вироби з бісквітного тіста і складно, і просто в той же час: по-перше, потрібно чітко дотримуватися рецептуру, по-друге, робити все швидко, але акуратно.
Дивіться відео, як приготувати лимонний пиріг з меренгою:
Навчившись випікати класичний бісквіт, ви зумієте порадувати близьких і швидким десертом, де корж можна перемазати кремом, прикрасити фруктами, і приготувати більш складні солодкі страви.
Як приготувати бісквіт: головні секрети
- Форму заповнюють тістом на 3/4 висоти, так як при випіканні воно збільшується в об'ємі. Протягом перших 20-30 хвилин бісквіт не можна чіпати, так як він може осісти і погано пропектися.
- Готовність можна визначити, протикаючи бісквіт дерев'яною паличкою (наприклад, зубочисткою), якщо паличка суха, то бісквіт готовий.
- Свіжоспечений бісквіт погано ріжеться і погано просочується цукровим сиропом, тому рекомендується витримати його після випікання близько доби або, принаймні, не менше 8 годин.
- Щоб бісквіт вийшов більш пишним і розсипчастим, частину борошна можна замінити крохмалем. Якість бісквіта залежить від свіжості яєць, тривалості збивання і правильного температурного режиму.
- До бісквітного тіста можна додавати терту лимонну або апельсинову цедру, ванілін, какао-порошок, подрібнені горіхи. Їх попередньо змішують із борошном.
- Якщо до бісквітного тіста додають воду або розм'якшене масло, їх змішують із жовтками. Випікають тісто відразу після замісу.
- Форму або лист потрібно змастити холодним маслом, обсипати борошном або сухарями.
- Змащувати бічні стінки форми не слід, інакше при випічці тісто буде підніматися тільки по центру форми.
Рецепт пишного бісквіта в духовці: холодний спосіб приготування
- Білки збити в міцну піну з половиною цукру.
- Яєчні жовтки розтерти з половиною цукру до білого кольору. Можна додати натерту цедру лимона (апельсина) або розмелені горіхи. При приготуванні тіста з добавками, ввести їх (сметану, масло, сир, гарбуз) до жовткової маси.
- Змішати з борошном (і при необхідності – з крохмалем) й обережно ввести 1/3 білкової піни. Після цього маса стане рідшою і в неї вже легше вмішувати білки, що залишилися – перемішувати потрібно не круговими рухами, а піднімаючи знизу вгору. Перекласти у форму.
- Духовку попередньо нагріти до t = 150°C, поставити форму з бісквітом і додати температуру до 180 ~ 220°C.
Читайте також:
Домашній бісквіт: теплий спосіб приготування
- Жовтки розтерти з цукром і, якщо вимагає рецептура, розтопленим вершковим маслом. Нагріти на водяній бані при постійному помішуванні до розчинення цукру.
- Остудити до кімнатної температури, поставивши в холодну воду і постійно збиваючи. При цьому маса стане густою, пишною, жовтого кольору.
- Додати борошно або борошно з крохмалем. Потім ввести білки так само, як і при холодному способі.
Рецепти бісквітів в домашніх умовах
Бісквіт сухий
1 склянка борошна, 8 яєць, 1 склянка цукру
Бісквіт сметанний №1
2 склянки борошна, 0,5-1 стакан сметани, 6 яєць, 1 склянка цукру
Бісквіт сметанний №2
1 склянка борошна, 2 ст. ложки сметани, 5 яєць, 1 склянка цукру
Бісквіт з крохмалем
0,5 склянки борошна, 0,5 склянки крохмалю, 8 яєць, 1 склянка цукру
Бісквіт масляний №1
1 стакан з гіркою борошна, 150 г вершкового масла, 3/4 склянки цукру, 4 яйця, 2 ч. ложки розпушувача
Бісквіт масляний №2
1 склянка борошна, 100 г м'якого вершкового масла, 8 яєць, 1 склянка цукру
Бісквіт віденський масляний
(Готується теплим способом; білки і жовтки не розділяти)
1 склянка борошна, 1 ст. ложка крохмалю, 100 г вершкового масла, 2/3 склянки цукру, 5 яєць, 2 жовтки
Бісквіт будапештський масляний
2/3 склянки борошна, 2 ст. ложки розтопленого вершкового масла, 8 яєць, 6 ст ложок цукрової пудри, 100 г меленого мигдалю
Бісквіт паризький масляний
(Готується теплим способом)
0,5 склянки борошна, 3 яйця, 2 жовтки, 1 склянка цукрової пудри, 2 ст. ложки розтопленого вершкового масла
Бісквіт сирно-масляний
3 ст. ложки борошна, 100 г м'якого вершкового масла, 200 г сиру, 4 яйця, 1 склянка цукру, 1/4 ч ложки соди
Бісквіт пухкий
2 ст. ложки борошна, 2 ст. ложки цукру, 5 яєць
Бісквіт з кукурудзяним борошном
0,5 склянки борошна, 0,5 склянки кукурудзяного борошна, 6 яєць, 6 ст. ложок цукру
Бісквіт з гарбузом
2 склянки борошна, 1 склянка цукру, 8 яєць, 2 склянки сирого гарбузового пюре, щіпка солі
Швидкий бісквіт
1 склянка борошна, 1 склянка цукру, 5 яєць, 1/2 ч ложки соди (погасити оцтом) або 1 ч. ложка розпушувача
Швидкий бісквіт із водою
3/4 склянки борошна, 100 г цукру, 2 яйця, 4 ст. ложки гарячої води
Бісквіт на швидку руку
борошно – 1 склянка (100 г),
яйця – 4-5 шт.
цукор – 1 склянка (180 г)
Яйця збити міксером в пишну піну. Потім, поступово додаючи цукор, збити до утворення густої піни.
Поступово додавати просіяне через сито борошно й акуратно перемішувати тісто ложкою, піднімаючи шар за шаром, поки не вбере в себе борошно.
Акуратно викласти тісто в змащену маслом і присипану борошном або панірувальними сухарями форму.
Випікати бісквіт 25-40 хвилин в нагрітій до – 180-200°C духовці.
Лимонний бісквіт
Інгрудієнти:
- 4 яйця
- 1 склянка цукру
- цедра і сік половинки лимона
- 3 столові ложки борошна + 1 столова ложка картопляного крохмалю (все з гіркою) – разом виходить 1 стакан
Спосіб приготування:
- Натерти лимонну цедру на дрібній тертці. Яйця розділити на білки і жовтки. Жовтки розмішати з ложкою цукру і лимонним соком.
- Збити білки з цукром в міцну піну, потім, не припиняючи збивати, додати лимонну цедру і тонкою цівкою влити жовтки з лимонним соком.
- До збитої яєчної маси обережно, розмішуючи ложкою зверху вниз, додати борошно і крохмаль.
- Бісквітне тісто відразу ж вилити в змащену маслом або застелену папером для випічки форму (краще роз'ємну) розміром 20х30 см.
- Майбутній бісквіт поставити в розігріту до 180 °C духовку і випікати близько 25 хвилин. Готовність визначити дерев'яної паличкою.
- Лимонний бісквіт виходить дуже пухким і має ніжний цитрусовий присмак. Його можна подати до чаю як окрему страву, або використовувати як основу для торта.
Шоколадний бісквіт
- Відокремити білки 6 яєць від жовтків. Білки збити в міцну піну (10 хвилин міксером).
- Продовжуючи збивати, невеликими порціями ввести 2 склянки цукру. Ввести яєчні жовтки (по одному).
- 4 ст. л какао просіяти через сито, щоб не було грудочок, всипати в тісто і акуратно перемішати тісто зверху вниз.
- Потім в кілька прийомів додати 2 склянки борошна і третину чайної ложки соди, погашеної в половині столової ложки лимонного соку.
- Форму змастити маслом, застелити папером. Вилити тісто і поставити в духовку. Випікати при 180 градусах до готовності. Якщо поверхня вже запеклася, а серединка ні, накрийте верх основи пергаментом або фольгою. Корж печеться близько години.
Нагадаємо, раніше "Сьогодні" ділилися рецептом бісквітного пирога з чорницею.